Манометри

Невеликий, але важливий прилад

Знання ознак і причин наближається несправності манометра допоможе швидко зрозуміти, що свідчення тиску перестали бути точними, і уникнути небажаних наслідків.

Якщо ви вважаєте, що у вашій системі присутній манометр не найкращим чином, продовжуйте читати цю статтю, щоб дізнатися про насторожучі ознаках несправності.

Які ознаки несправності манометра?

Нижче описані п'ять основних причин несправності манометра, її ознаки і дії, які можна зробити для вирішення проблеми.

Надлишковий тиск

Якщо стрілка манометра притиснута до упору-обмежувача, значить, тиск в манометрі наближається до максимального значення або перевищує його. Це вказує на те, що встановлений манометр має невідповідний для системи діапазон тиску і не здатний правильно показувати тиск в ній. В результаті може розірватися трубка Бурдона, що призведе до повної відмови манометра.

Трубка Бурдона - це вигнута порожниста трубка, зазвичай виготовлена з металу, яка знаходиться всередині манометра. Ця трубка реагує на тиск в системі і переміщує з'єднану з нею стрілку для відображення відповідного значення тиску на циферблаті манометра.

Необхідно вибрати манометр, розрахований на діапазон тиску, в два рази перевищує очікуваний робочий тиск в системі, щоб розширити діапазон вимірюваного тиску, або додати в систему запобіжний пристрій (клапан) перед манометром. При екстремальних умовах в системі слід використовувати манометр з обмеженим умовним проходом (0,3 мм), щоб обмежити витрати, або розглянути варіант з ущільненням мембрани замість конструкції з трубкою Бурдона, щоб отримати більш надійне рішення.

Скачки тиску

Якщо ви виявили, що стрілка манометра вигнута, зламана або має щербини, то ймовірно, що манометр піддався раптовому стрибка тиску в системі, викликаному включенням / виключенням насоса або відкриванням / закриванням клапана в лінії перед манометром. Стрілка могла отримати пошкодження від удару об упор-обмежувач. Таке раптове зміна тиску може призвести до руйнування трубки Бурдона і відмови манометра.

Проаналізуйте конструкцію системи, щоб виключити непередбачені стрибки тиску, викликають надмірне навантаження на її компоненти, включаючи манометр. Альтернативним рішенням є вибір манометра з більш широким діапазоном тиску, що охоплює будь-які передбачувані скачки тиску.

Механічна вібрація

Погано налаштований насос, поршневий компресор або невірно змонтований манометр можуть привести до втрати стрілки, захисного скла, кільця захисного скла або задньої кришки. При цьому на циферблаті також можна помітити чорну пил або подряпини, залишені ослабленою стрілкою. Коливання манометра передаються трубці Бурдона, і вібрація може зруйнувати рухомий компонент, а значить, на циферблаті більше не буде доступний широкому реальний тиск в системі. Рідинне наповнення корпусу манометра дозволяє погасити коливання і виключити або зменшити непотрібні вібрації в системі. При екстремальних умовах в системі слід використовувати амортизатор або манометр з мембранним ущільненням.

Пульсація

Часте циклічний рух технологічного середовища в системі з швидкою зміною напрямку призводить до зносу рухомих компонентів манометра. Такий стан, обумовлений по хитається стрілкою приладу, може погіршити його здатність вимірювати тиск, а також привести до руйнування трубки Бурдона і повної відмови манометра. В цьому випадку слід змінити конструкцію системи, перемістивши манометр в таке місце, де вплив на нього швидкості циклічного руху середовища буде менше і при цьому не постраждає необхідна точність вимірювань. Якщо змінити конструкцію системи неможливо, то зменшити вплив пульсації дозволить використання манометра з рідинним наповненням, обмеженим умовним проходом.

Надмірно висока температура і перегрів

У манометра, який змонтований неналежним чином або розташований занадто близько до надмірно гарячої технологічному середовищі або компонентів системи, може бути знебарвлений циферблат або наповнений рідиною корпус в результаті поломки компонентів манометра. Підвищена температура піддає працюючу під тиском систему додаткового впливу і знижує точність вимірів, викликаючи механічну напругу в металевій трубці Бурдона і інших компонентах манометра. Манометр з іншим номінальним значенням температури буде працювати стабільніше в передбачуваному діапазоні температур, яким буде піддаватися система. Для областей застосування з екстремальними значеннями температур слід вибрати манометр з мембранним ущільненням або мембранне ущільнення з охолоджуючим елементом.

Будь-який манометр може вийти з ладу - така реальність. Якщо знати, як виявити насувається несправність, ви зможете уникнути найгірших можливих наслідків. Але ще більш важливо вміти підібрати відповідний манометр з урахуванням саме ваших потреб. Найчастіше вибір оптимального манометра для конкретної системи є непростим завданням. Але якщо витратити час на аналіз потреб системи і завчасно вжити обдумане рішення, це знизить ймовірність передчасної відмови і окупиться у вигляді безпечної роботи на підприємстві, точних вимірювань тиску в системі і зменшених втрат технологічного середовища в результаті установки невідповідного манометра.