Чим вимірювати тиск в системі?

Чим вимірювати тиск в системі?

За всю історію людства було розроблено дуже велика кількість пристроїв для вимірювання тиску.

Залежно від вимірюваного тиску (або розрідження) прилади діляться на:

·  Манометри

·  Дифманометри

·  Вакуумметри

·  Мановакуумметри

·  Напороміри

·  Тягонапороміри.

В якості первинних перетворювачів в аналогових приладах використовуються деформаційні елементи (трубка Бурдона, мембрана, сильфон). Такі пристрої застосовуються зокрема для того, щоб вимірювати тиск в ході процесу виробництва в промисловому обладнанні, безпосередньо в робочих точках. Їх застосовують в газопостачанні, в механізмах і машинах, в теплопостачанні, в технологічних системах.

Коли виникає необхідність виміряти тиск газу, повітря або рідини зазвичай використовують прилад, званий манометром. Якщо при цьому доводиться одночасно здійснювати регулювання вимірюваного середовища, управління процесом і зняття показань здійснює сигналізуючий манометр.

У разі, якщо відсутня необхідність відображення отриманих даних на первинному приладі, але потрібно передавати дані дистанційно на відповідний пульт управління, то розумніше застосовувати вимірювальний перетворювач тиску або просто датчик тиску.

У сучасній термінології для датчиків тиску частіше використовується термін перетворювач тиску (англ. Pressure transmitter). Він поєднує в собі первинний і вторинний перетворювач, при цьому вторинний перетворювач видає уніфікований електричний сигнал (найчастіше 4 ... 20 мА). Первинним перетворювач в таких пристроях найчастіше є п'єзорезистивна мембрана КНС (кремній на сапфірі). Резистивні елементи наносяться напиленням, мембрана стає дуже чутливою до деформації кручення (тангенціальному впливу). Для передачі зусилля від розділової мембрани до чутливої ​​використовується важіль.