Термометр - від створення і до наших днів

Термометр - від створення і до наших днів

Пристрій, схоже з термометром, описав у своїх працях давньогрецький механік Герон Олександрійський. У своїх працях він пропонував використовувати процес утворення пари для підйому важких об'єктів.

Щоб оцінити історію термометрів, треба почати з термоскопів. Обговорення термометрів часто починається з Філо Механікуса, грецького інженера, який вивчав розширення та стиснення повітря, коли температура зростала та падала. У 1500-х роках європейські вчені взяли це спостереження і створили з нього термоскопи. Ці відносно прості пристрої були скляними трубочками із захопленим повітрям, які були занурені у воду. Під час розширення та скорочення повітря рівень води зростав та падав, і цей ранній винахід став першим кроком у створенні термометра.

Термоскоп, однак, мав обмежене застосування, оскільки він міг лише продемонструвати, що температура змінюється, але не в якій мірі. В кінці 1500-х Галілео Галілей розробив водний термоскоп, який був рудиментарним, але першим у своєму роді, що дозволило вимірювати зміни. Це було значним прогресом, але, хоча його часто називали термометром "Галілео", він все ще технічно був термоскопом.

Лише у 1612 році італійський винахідник Санторіо Санторіо додав у термоскоп числову шкалу, і це технічно перший термометр - хоч і сирий. У 1654 р. великий герцог Тосканський Фердинанд II винайшов у склянці перший термометр, який був рідким - в даному випадку заповнений алкоголем, але його підхід досі не був точним, і не було стандартної шкали.

Перший справжній сучасний термометр - це означає, що він використовував ртуть і має стандартизовану шкалу - був розроблений німецьким фізиком Даніелем Габріелем Фаренгейтом в 1724 році. Він сконструював шкалу Фаренгейта, щоб точно записати зміни температури, і ця шкала залишається у використанні  в США та деяких інші районах, такі як Багамські острови, Беліз та Кайманові острови.

Галілей був першим вченим, який експериментував з іншими речовинами, крім повітря, коли йдеться про стискання та розширення. Хоча зараз це може здатися простою і очевидною ідеєю, тоді це було не так. Ніхто ще не здогадувався про це, і що Галілей створив основу для більшої частини того, що прийде пізніше.

Ще одна важлива інновація надійшла від Крістіана Гюйгенса в 1665 році. Він задумався про використання температури кипіння та температури плавлення води, і вони є основними для шкали температури, яку ми зараз використовуємо. Карло Ренальдіні в 1694 р. удосконалив цю концепцію, зробивши як температуру плавлення, так і температуру кипіння, як окрему фіксовану точку, яка є універсальною.

Галілей часто використовував алкоголь і створив перший алкогольний термоскоп. Фаренгейт виявив, що ртуть значно сильніше розширюється, ніж алкоголь, і почав виготовляти термостати, наповнені ртуттю та герметичні. А саме Ісаак Ньютон представив ідеї, за якими Фаренгейт розробив універсальний стандарт, використовуючи ідею Гюйгенса та Ренальдіні.

Медичні термометри є важливим аспектом історії термометрів загалом і передують Фаренгейту. Санторіо був перший, але його винахід був непрактичний. Перший практичний медичний термометр був створений сером Томасом Олбуттом, англійським лікарем. Його винахід мав лише 6 дюймів і міг точно зчитувати температуру всього за п’ять хвилин. Хоча хірург Теодор Ханнес Бензінгер винайшов перший вуховий термометр під час Другої світової війни, це був доктор Джейкоб Фраден з корпорації Advanced Monitors Corporation, який створив у 1984 році те, що зараз найбільш широко називається вушними термометрами, але для цього необхідна технологія цифрового термометра.

Як і їх попередники, цифрові термометри - це пристрої, що чутливі до температури, які легко переносяться та мають постійні зонди. Відмінності, полягають у тому, що датчики цифрові, і зазвичай мають зручний цифровий дисплей. Те, як працює цифровий термометр, повністю залежить від типу датчика. Типи датчиків включають детектор температури опору або RTD, термопару і термістор. Кожен тип має переваги та недоліки.